TRYKKLARE FILER

Vi tjekker og gennemgår altid de filer du leverer inden vi producerer og kontakter dig, hvis der skulle herske tvivl. Vi ønsker at gøre din tryksag så billig som muligt med hurtigst mulig levering og det er derfor vigtigt at du leverer dit layout i en trykklar PDF.

Hvad skal en trykklar PDF indeholde?

  • Tjek at farveprofilen er CMYK og ikke RGB
  • Husk at tillægge ekstra plads til beskæring (3 mm bleed/skærekant)
  • Fonte inkluderes i filen eller outlines.
  • Dokumentet er i 300 ppi.

Beskæring
Din tryksag skal laves med 3 mm bleed/beskæring (skærekant er representeret med pink streg i billedet til højre). Det vil sige at man øger tryksagen med 3 mm skærekant på hver side, som efterfølgende bliver skåret væk. Dette gøres for at undgå at der efterlades hvide kanter på tryksagen. Husk at elementerne i dit layout skal være indenfor skærekanten (pink streg gerne gul) så det ikke bliver skåret af.

Filtyper til tryk
PDF: Bemærk at vi foretrækker at modtage trykklare filer som PDF 1.3.
TIFF/jpeg: – Tif/jpeg kan også bruges og er især anvendeligt når der ikke er tekst på.
IndesignPhotoshop/Illustrator: – InDesign og Illustratorfiler bør altid eksporteres til PDF.
Excel, Power Point, Publisher, Word: Disse filtyper er mest egnede til kopier, kursusmateriale m.m.. Word, Excel, PowerPoint, Publisher og lign. programmer er ikke egnede til design af tryksager – her kan billederne godt ændre farve, ligesom der er chance for, at billederne fremstår pixelerede. Ydermere kan skrifttyper ændre sig.

Farver – tips og tricks

  • Tryksager laves i CMYK. Derfor skal dit dokument også afleveres i CMYK og ikke RGB.
  • Bemærk at det derfor er nødvendigt at konvertere alle elementer i dit dokument, herunder fotografier, tegninger, bogstaver, baggrundsfarver o. lign. til CMYK. Undlader du dette, er der stor risiko for, at dine farver bliver ukorrekte.
  • Langt de fleste hjemmeprintere er ikke kalibreret til CMYK farveprofilen. Derfor kan du ikke forvente, at dit print har de samme farver, som ved tryk. Sig derfor til hvis du ønsker en farveprøve, så kan denne bestilles.
  • Vi leverer også tryksager med Pantone (special-farver), oftest sølv og guld eller logo farver. Bemærk at Pantone kan kun trykkes ved offset.

Korrekt opløsning (ppi)
Som udgangspunkt skal trykfiler ligge i 300 ppi. Det gøres for at undgå et pixeleret trykresultat. Din skærm kan ikke vise mere end 72 ppi og din fil kan derfor se trykklar ud, også selv om den måske ikke er det.
En lille tommelfingerregel når du kigger på din færdige pdf er at zoome 300 %. Fremstår din tryksag skarp og klar uden tydelige firkanter, så har du en fil i tilstrækkelig opløsning. Du kan evt. lave et prøveprint i 100 % på din egen printer, for at se om filen er i tilstrækkelig opløsning. Du skal dog være opmærksom på, at almindelige printere, ikke printer så præcist som det tryk man opnår ved professionelt tryk.

Fil tjek
Vi tjekker altid filerne før vi sender dem i tryk. Derfor fanger vi også rigtig mange fejl for vores kunder. Vi gør det gratis, så du trygt kan sende dine filer af sted. Har du evt. spørgsmål til dine filer er du altid velkommen til at kontakte os.